Dječak sa žigicama

Hrvatski umetnik od šibica pravi mostove, tvrđave, ljudske skulpture... 

Tomislav Horvat, mladić iz Međimurja u Hrvatskoj svoj umetnički talenat odlučio je da pokaže pomoću - šibica. On već gotovo deset godina gotovo svakodnevno neverovatnim strpljenjem i preciznošću izrađuje skulpture od sitnih drvenih komada.
Po struci je građevinski tehničar visokogradnje, a onda je odlučio da se ozbiljnije posveti dosadašnjem hobiju, pa je otvorio i atelje.
Njegov prvi rad, most, bio već je prilično ambiciozan i sadržavao je 7.500 šibica, a najveća je skulptura u njegovom opusu nazvana "Agora" i sadrži čak 157.000 šibica.
- Imao sam potrebu da se na neki način kreativno izrazim, pa sam počeo da stvaram. Možda je mogao u pitanju biti i neki drugi materijal, ali odabrao sam šibice jer mi se obrada tog materijala učinila prilično zahtevnom pa mi je predstavljala izazov rekao je on za Index.hr.
Ideja za ovakve kreacije rodila se još u srednjoj školi, a one ne predstavljaju stvarne građevine zato što Tomislav dozvoljava da ga ponese inspiracija pa rešenja smišlja u toku rada.
- U srednjoj sam školi stručnu praksu obavljao u jednom arhitektonskom birou gde sam video modele građevina od papira i kartona. To mi je bio podsticaj. Međutim, moji radovi su 'imaginarni' zato što izrada prilično dugo traje, pa mi je zanimljivije da smišljam pojedine elemente 'u hodu' - kaže mladi umetnik.
U svoj je prvi rad utrošio 11 meseci, a na najvećoj je skulpturi radio 716 dana.
Radim svakodnevno. Nekad više, nekad manje, zavisno od inspiracije. Nekad tri, četiri sata dnevno, a ponekad i više od deset - kaže Horvat.